Az Oázis Kertészet is csatlakozott a Városi Kertészek programhoz

A szeptember elején meghirdetett, a városi fiataloknak szóló Városi Kertészek programhoz csatlakozott az Oázis Kertészet is. Az elméleti és gyakorlati képzés célja, hogy a városban élők is megtanulják a kiskerti gazdálkodást, megismerjék a vegyszermentes és egészséges élelmiszerek saját kezű termesztésének lehetőségeit.

Az AGRYA és az AGRO.bio Hungary által szeptemberben meghirdetett Városi Kertészek programhoz csatlakozott partnerként az Oázis Kertészet, amely egyetért és támogatja a program céljait. Szükség van rá, hogy a városban élők is kihasználják kertjeiket és ne csak füvesítsenek, hanem zöldséges kertet is kialakítsanak, illetve vegyszermentes és egészséges élelmiszert termesszenek és fogyasszanak.

A program része, hogy az elméleti és gyakorlati ismeretek elsajátítása után a kiskerti munkákról, a tapasztalatokról, az élményekről, a sajátnevelésű zöldségek fejlődéséről a résztvevők beszámolnak a www.varosikerteszek.hu oldalain, hogy kedvet csináljanak másoknak is az otthoni kertészkedéshez.

Az Oázis Kertészet a kezdőcsomagot és a gyakorlati oktatás helyszínét – Magyarország legnagyobb kertészeti tematikájú üzleteiben – biztosítja. Ezen felül az Oázis a programban regisztrált résztvevőknek törzsvásárlói kártyát, vásárlási utalványt és egyéb kedvezményeket is ad. A szervezők díjmentesen biztosítják a saját fejlesztésű tananyagot, az elismert szakértő oktatókat, valamint a vetőmagokat és a növények termesztéséhez szükséges szereket. A képzéseket és a saját kiskert kialakítását, gondozását követően a „városi kertészek” 2015. augusztus végén egy értékelő találkozón mutatják be eredményeiket, ahol közösen főznek majd a megtermelt zöldségekből.

A szervezők azon 18-40 év közötti városlakók jelentkezését várják, akik rendelkeznek legalább 7 m2 kertészkedésre alkalmas földterülettel (magas ágyással vagy balkonládával) – már ezen a kis helyen meg lehet termelni például egy kisebb család éves paradicsom és paprika mennyiségét; 28 m2-en pedig heti néhány nap gondozással egy háztartás akár 160 000 forintot is spórolhat.

Jelentkezni a varosikerteszek [at] agrobio [dot] hu e-mail címen lehet 2014. október 3-ig.
Bővebb információ a http://agrobio.hu/?base=gardeners oldalon található.

Nyomtatóbarát változatPDF változat